Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и специалният представител

...
Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и специалният представител
Коментари Харесай

САЩ и ЕС предупреждават Вучич и Курти с последствия, ако няма диалог

Специалният делегат на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и специфичният представител на Европейския съюз (ЕС) за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак призоваха водачите в Белград и Прищина да се съсредоточат върху диалога и да допринесат за деескалация на обстановката в северно Косово, предупреждавайки, че в противоположен случай и двете страни ще понесат последици, оповестява N1.

По време на полемика, проведена от Европейския център на Атлантическия съвет, Ескобар сподели, че кризата в Северно Косово " има капацитета да се трансформира в районен спор " и прикани сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти " абсолютно да одобряват " европейските три-точков проект за деескалация.

" Няма различен вид с изключение на посредством деескалация и връщане към разговор. И би трябвало да кажа, че трансатлантическата общественост е доста обединена по този въпрос. Идеята, че един от двамата водачи ще сложи условия върху проект, който е деликатно създаден от Европейския съюз в съгласуваност със Съединените щати, считам за безразсъдна ", сподели Ескобар.

Американският делегат сподели, че от позиция на държавното управление на САЩ определящата характерност на Западните Балкани е голямата опция.

" Вярвам, че следващото потомство хора на Балканите в действителност желаят да се възползват от тази опция, само че не можем да създадем това, до момента в който сме в непрекъснато положение на рецесия ", сподели той, добавяйки, че има вяра, че " има хора в района, които оцеляват политически след непрекъснати рецесии. "

" Надявам се, че партиите и водачите ще признаят, че деескалацията и разговорът са единственият път напред за района, с цел да може да се възползва от опциите, които се оферират ", сподели Ескобар.

Той означи, че последствията са доста ясни.

" Ние предлагаме партньорство и съгласуваност по главните цели на външната политика. Ако не можем да реализираме съществена съгласуваност и съществена връзка, тогава не можем да продължим напред по нещата, които Охрид даде обещание, което е евроатлантическата интеграция за двете страни ", сподели той.

Той добави, че САЩ са " подготвени да работят доста бързо, с цел да изпълнят обещанието от Охрид, да доближат Косово до Европа и НАТО, да привлекат повече вложения в района, в това число в Сърбия ", само че това не е допустимо, " в случай че ние нямаме съдействие и нямаме обща визия и сега се опасявам, че нямаме. "

Лайчак сподели, че " не е прекомерно обезпокоен " от реториката на Вучич и Курти на срещата, на която са били поканени от ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, добавяйки, че има вяра, че те ще участват.

" Да се каже " не " на поканата от Европейския съюз в действителност би било доста сериозен и доста отрицателен акт. Следователно срещата ще се състои. Това, което е извънредно, извънредно значимо, е деескалацията, тъй като не можете да имате развой на нормализиране, до момента в който имате стотици, в случай че не и хиляди хора на открито по улиците ", сподели Лайчак.

Той изясни, че следващата среща Вучич-Курти в Брюксел ще бъде среща за " ръководство на рецесии ", а не такава, фокусирана върху нормализирането на връзките.

Лайчак сподели, че чака двамата водачи да се ангажират с намирането на решение и добави, че ако настояванията бъдат пренебрегнати, ще последват ограничения.

Той изясни, че първата стъпка би трябвало да бъде подхваната от държавното управление на Косово, което би трябвало да каже на кметовете в общините в Северно Косово да извършват отговорностите си от различни места, последвано от следващата стъпка, която би трябвало да бъде подхваната от Сърбия. Ако Сърбия не направи това, което би трябвало, ще последват отрицателни ограничения, сподели Лайчак.

Ескобар сподели, че хората в северната част на Косово и членовете на КФОР и косовската полиция би трябвало да се изтеглят от улиците, би трябвало да се реализира съглашение за датата на нови избори с присъединяване на сърби без никакви предварителни условия и страните би трябвало да се върнат към разговора.

Запитан какво ще се случи, в случай че Курти не промени позицията си, Лайчак сподели, че не счита, че ескалацията или рискът от по-нататъшно принуждение е в полза на премиера Курти.

" Вярвам, че той е демократ и има вяра във върховенството на закона и имам вяра в разговора и в пътя напред, който беше контрактуван от участващите страни ", сподели Лайчак.

Попитан какво ще се случи, ако Вучич не успее да промени позицията си, Лайчак сподели, че не желае да " спекулира какво ще стане, в случай че " и добави, че двамата водачи в никакъв случай не са споделили " не " и че не има вяра, че ще го създадат този път.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР